
Η Διεθνής Ένωση Φίλων του ναού του Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες
Η Διεθνής Ένωση Φίλων του ναού του Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την διεθνή προβολή του μνημείου, την υποστήριξη της προστασίας, διαφύλαξης, συντήρησης, αποκαταστασης του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και την δημιουργία Κέντρου Μελέτης, Έρευνας και Ανάδειξής του ως ενός από τα σημαντικότερα τεκμήρια παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Ένωση λειτουργεί σε συνεργασία με την Διεθνή Αρκαδική Εταιρεία, το Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την Διεθνή Εταιρεία Εθελοντισμού, όλες δε οι εκδηλώσεις της πραγματοποιούνται με την συνεργασία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
Την πρωτοβουλία μας υποστηρίζουν τα μέλη της Τιμητικής Επιτροπής, διακεκριμένες προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, συνεισφέροντας μέσα, τεχνογνωσία και καλές πρακτικές για την επίτευξη των σκοπών μας.
Άμεσοι στόχοι είναι η αξιοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου ως Κέντρου Υποδοχής και Ενημέρωσης επισκεπτών, καθώς και η δημιουργία ενημερωτικού υλικού και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του μνημείου. Η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται για να κατατεθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού προς έγκριση.
Για τον σκοπό αυτό ή Ένωση έχει σχεδιάσει χορηγική εκστρατεία, προκειμένου να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για την υλοποίηση και προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων για τον σκοπό αυτό.
Κορωνίδα των εκδηλώσεων για το 2015-2016 θα αποτελέσει το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα συμμετάσχουν αρχαιολόγοι και συντηρητές με ανακοινώσεις σχετικά με το μνημείο και τις εργασίες αποκατάστασης. Το συνέδριο αυτό συμπίπτει με τα 250 χρόνια από το 1765, έτος που ο Γάλλος αρχιτέκτονας και περιηγητής J. Bocher ταύτισε τον ερειπωμένο ναό στις Βάσσες ως αυτόν του Επικουρίου Απόλλωνος.
Τα «ΕΠΙΚΟΥΡΙΑ», θα αποτελούν μόνιμο θεσμό, ως ετήσιας καλλιτεχνικής και πολιτιστικής εκδήλωσης στον Αρχαιολογικό Χώρο του ναού στις Βάσσες, όπου θα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα νέες δημιουργίες ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από τους μύθους και την ιστορία του μνημείου και της περιοχής.
Στόχος της Ενώσεως είναι επίσης η δημιουργ’ια και λειτουργία Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου στην Ανδρίτσαινα, για ην μελέτη, προβολή και αξιοποίηση των επιστημονικών προγραμμάτων αρχαιολογικής συντήρησης και αναστήλωσης, παρεχοντας φιλοξενίασε σύγχρονα εξοπλισμ’ενες εγκαταστάσεις με την απόκτιση παραδοσιακού αρχοντικού.